Sommarlov, existerar det nu?

När man studerar på universitet har man precis som tidigare i skolan sommarlov mellan terminerna. Men det var kanske då som man också kunde rättfärdiga det som sommarlov när man fortfarande bodde hemma hos föräldrarna och inte hade något större ansvar med att dra in pengar för att betala sitt livsuppehälle. Men nu som universitetsstudent och boende i egen lägenhet är det något helt annat. Nu gäller det att ta tillvara på sommaren och verkligen jobba och tjäna så mycket pengar man kan. Om man tar fullt studielån och har bidrag genom CSN får man rätta sig till dem och se till så att man inte tjänar mer än maxtillåtet årsbelopp, skulle man tjäna mer och gå över gränsen blir man skyldig att betala tillbaka en del av pengarna man lånat från CSN. Beroende på vilken timlön och studiesituation man sitter i kan man behöva räkna på siffrorna för att se om är det värt att jobba mer och istället låna mindre pengar från CSN eller annan aktör.

Om man inte jobbar kan man vara upptagen med fortsatta studier med sommarbaserade kurser, plugg inför eventuella omtentor eller uppsatsarbete.

Men förhoppningsvis hinner det även bli lite ledighet under sommaren för att ladda batterierna inför kommande hösttermin. Men jag skulle inte kalla det sommarlov, jag kallar det semester!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *